till Baltic Books hemsida

 
 
 

 

Historia, kultur, arkitektur och modern konst i Baltikum
9-18 april 2010

 

Exempel på konstresa i Estland, Lettland och Litauen för konstförening i Göteborg

 


Siffror inom parentes hänvisar till sida i Pär Lindströms böcker om Estland (2007) resp Lettland (2009).
Text med röd färg och streck under går att klicka på för att se mer om ämnet.

 

FREDAG 9/4
Resa från Göteborg med buss till M/S Victoria i Värtahamnen i Stockholm.
Ombord informationsmöte med fika i båtens konferenscentrum. Middag.
 

LÖRDAG 10/4
Ankomst Tallinn. Kort tur runt Gamla stan i buss, bagaget lämnades på Hotel Tallink Express.

Rundvandring i Hansastaden, köpmännens del av den medeltida staden, den bäst bevarade hansastaden i Europa (världsarv), med 80 % av stadsmuren, 12 köpmanhus, rådhus, gilleshus, stadsfängelse, m.m. (91).

Hallen i bottenvåningen på ett köpmanhus från 1400-talet (nu Stadsteaterns entré och biljettkassa) på Lai (Bredgatan) (92).

Helgeandskyrkan, rådets kyrka, i sin grundform från 1300-talet men med många senare tillskott som Estlands äldsta altarskåp, 1483, av Bernt Notke, och predikstol och läktare från 1500-talet (99-100).

Lunch på egen hand och fri tid för shopping eller fler museibesök.

Några av oss åt på kafé på Meistrite Hoov (Hantverksgården), Vene 6 (116)

Flera samlades efter lunch vid Adamson-Eric museum, med måleri, keramik, textil, metall, smycken och möbler av en produktiv konstnär verksam under en stor del av 1900-talet (139-140). Några gick sedan till Konsthantverksmuseet, på Lai (108,140).

Några besökte Niguliste (Nikolaikyrkan) med kyrklig konst, bland annat Bernt Notke och Mikael Sittow

Middag med folklig meny på Kuldse Notsu Kõrts.

 
Tallinn - Rådhuset från 1404


ortodoxa Alexander Nevskij-katedralen

 

SÖNDAG 11/4
Ovanför Hansastaden ligger överhetens stad på Domberget, med egna murar och stadsportar. Vi passerade Domkyrkan, som tyvärr redan stängts inför dagens högmässa, såg den fantastiska utsikten över Hansastaden och det nya skyskrapelandskapet, besökte den Ryskortodoxa katedralen och såg tvärsöver torget Slottet som Katarina den stora lät bygga på platsen för tyska ordens borg (119).

Buss till nya konstmuseet KUMU (130), Pär visade på plan 3 och 4 hur den självständiga estniska konsten växte fram i början av 1900-talet och förändrades under självständighet, sovjetisk ockupation och successiv frigörelse – tidigare i konsten än i politiken. På egen hand: det översta planet, Estlands moderna museum.

Vi gjorde även ett kort besök på Sångfältet

Lunch på KUMU, buss till Tartu.  

 
Tallinn - utsikt från Domberget


Per Elam och Gustav Ernesaks

 

Tartu
En av Europas mest enhetliga empirestäder
(i konkurrens med centrala Helsingfors).

Visning av Universitetets stora sal och Museet skapat för studenternas bildning med kopior av antik konst i pompejanskt inredda salar.

Besök på privata Tartu Konstmuseum (i "lutande huset"), för dagen med en jubileumsutställing över konstskolan "Pallas".

Incheckning på Aleksandri Hotel, middag med traditionell estnisk husmanskost på värdshuset Hansa Tall i samma kvarter.

 
Tartu - Universitetes huvudbyggnad från 1809
 

MÅNDAG 12/4

Rundvandring i Gamla stan. (201), buss mot Lettland.

Lunch på Skangale, den herrgård i Lettland som tillhört Olof Palmes morföräldrar och som släkten Palme skänkt till den lettiska Frälsningsarmén, som där har ett barnhem (153).

Besök i den tills nyligen hemliga bunkern i Ligatne där Lettlands regering med 300 medarbetare skulle gömma sig om det blev kärnvapenkrig (147).

Hotel Valdemars i Riga, där Kristine Cakste berättade hur familjen i Sverige återfick det gamla släkthuset. Middag på hotellet.

 
Skangale

Skyddsdräkter vid kärnvapenanfall
 

TISDAG 13/4
Rundvandring i Gamla stan
i Riga (världsarv), (77).

Buss till värdshusest Lido med lettisk husmanskost i världens största timmerhus (man gick in i köket och pekade i grytor och stekpannor på vad man ville ha) (128).

 
Riga - Svarthuvdenas brödraskaps hus
 
Rundale, Baltikums största och mest magnifika slott, uppfört på 1700-talet i den då polska provinsen Kurland för den ryska kejsarinnan Anna Ivanovnas gunstling, den tyske riksgreven Ernst von Birons, ritat av den italienske arkitekten Rastrelli (som också ritade Vinterpalatset i S:t Petersburg). (170)  
Rundale - porten till inre borggården
 

Den unika samlingen av modern keramik i Konsthallens låsta förråd i staden Panevžys i Litauen.

   
 Panevezys - ur Konsthallens keramiksamling

Hotel Tilto, Tilto gatve 8, Vilnius. Middag på hotellet.  
 


Besök i Europos parkas, Europaparken nära
Europas geografiska mittpunkt.

 

ONSDAG 14/4
Vilnius
- ”Nordens Prag”, stadspromenad i Gamla stan (världsarv), där vi såg Anna-kyrkans gotiska fasad, besökte två av Univesitetets gårdar samt i hallen till institutionen för litauiska språket med dekor av Petras Repšys samt besök den ryskortodoxa Helgeandskyrkan och i Teresakyrkan, en av de över trettio barockkyrkorna.


 Vilnius - Katedralen med klocktorn
 
 
Vilnius - ortodoxa Helgeandskyrkan

Den restaurerade, otroligt vackert belägna medeltidsborgen Trakai varifrån Litauen enades på 1230-talet.

År 1398 hämtade furst Vytautas den Store 383 familjer av folkslaget karaimer från Krim till Trakai. Vi åt lunch på restaurang Kybynlar med karaim-meny.

Åter i Vilnius på eftermiddagen: fri tid för shopping eller egna besök i gallerier och museer.

Middag i källaren på restaurang Lokys (Björnen) med litauisk folklig meny och folkmusik. 

 
Trakai - besökande gentlemen från Götet

 

TORSDAG 15/4

Kaunas: Garnisonsstaden som på 1920- och 1930-talet blev det nya Litauens huvudstad (eftersom Polen 1920 lade beslag på Vilnius). Där byggdes den nya nationens museer, administrativa byggnader och nya bostadskvarter. Vi såg några av funkishusen från 30-talet när vi förflyttade oss mellan museerna.

Mykolas Zilinskas konstgalleri, med en rad värdefulla konstsamlingar donerade av den framgångrika affärsmannen, exillitauern och konstsamlaren Mykolas Žilinska, vi hann bara titta på delar av detta: baltisk och belgisk 1900-talskonst.

På samma plan arbetade man med en tillfällig utställning som skulle öppnas dagen därpå, man höll på att ställa in belysningen. En ambitiös vakt försökte hindra oss att gå in i de rummen och släckte belysningen, men elektrikern uppmanade henne: låt dem se det. När hon såg vår förtjusning log hon - ännu mer sedan vi applåderat henne. Det visade sig vara en italiensk utställning, il Muro, till 20-årsminnet av Berlinmurens fall, som tagits fram av organisationen SATURA i Genua (www.satura.it - för den som kan läsa italienska). 85 italienska konstnärer under ledning av Enzo Fornaro hade gjort bilder i standardformatet 40x40 cm.

Tavelgalleriet på Donelaiio gatve 16 (även det skapat av Zilinskas) med 1900-talskonst av litauiska emigrantkonstnärer och Jurgis Mainas FLUXUS-cabinet samt ett "Svart hål" som var extra skrämmande för dem som inte hade hunnit läsa att man skulle följa ledstången.

Lunch på restaurang Zalias ratas (Gröna hjulet) med litauisk folklig meny, mer varierad än avsett.

M. K. Ciurlionismuseet. Det nationella konstmuseet från 1930-talet, uppkallat efter den framstående litauiske målaren och kompositören M.K. Ciurlionis (1875–1911), en nationalidol och viktig vägröjare för sekelskiftets abstrakta symboliska konst som anses ha inspirerat bl.a. Kandinskij.

IX:e fortet – under kriget koncentrationsläger, nu ett gripande museum och minnesmärke över de baltiska folkens öden de senaste femtio åren.

Buss längs den snabba motorvägen till Hotel Klaipeda i Klaipeda och en inledningsvis något förvirrad middag på "Friedricho Pasazas".


Bälten i konsthallen


 
Kaunas - Frihetsallén och 1930-talshus


Mikalojus Konstantinas CIURLIONIS,
Prelude of the Angels, 1908, Tempera


IX Fortet

 

FREDAG 16/4



Vi körde ¼ av det 100 km långa, 1-3 km breda Kuriska näset (världsarv natur) för att besöka Häxberget (Raganas Kalnas) i Juodkrante, resultat av ett återkommande läger där många olika skulptörer arbetat i den litauiska träskulpturtraditionen.
   

 
Sagoberättaren på Kuriska näset
 

 
två vithåriga pantrar strävar mot höjden
 

 
I växthuset i Kretinga ...

 
... pågick livliga diskussioner

 Lunch "Kavine Pas Grafa" (Kaféet hos greven) i
växthuset vid slottet i Kretinga som tillhört grevarna Tiskevicius.
   

 

Familjen Orvydas gård med sin unika och fantasieggande samling av sten- och träskulpturer – en ensam mans magnifika protest mot Sovjetsystemet. 

 

  
Världsberömda Korsens Kulle (Kryžiu Kalnas)

 

 

 

 

 

Åter till Lettland och Hotel Valdemars i Riga, kvällsmat på hotellet.

Under kvällen erfar vi att allt flyg över Östersjön är inställt.

 
 
Korsens kulle
 

LÖRDAG 17/4
Riga, vandring i Jugendkvarteren och besök på Jugendmuseet (105) medan Pär på färjestationen köar för att få biljetter.

Buss till Jurmala, badort från tsartiden med tusentalet kråkslott längs vackra alléer och flera mil bred fin sandstrand (116), Pär ringer och säger att vi fått biljetter, delvis i fyrbäddshytter.

Buss till Pär på färjeterminalen (som berättar att vi fått 23 dubbelhytter, han hade sagt att vi alla var halta och lytta pensionärer som inte kunde ta oss upp och ner från en överkoj). Vidare med bussen till Rådhustorget.

Konsthantverks- och designmuseet, vi studerade hur man årtiondena runt 1900 utvecklade genuint nationella konstnärliga uttryck genom en sammansmältning av gamla traditionella folkdräktsmönster och tidens internationella konstströmningar som kubism och pointilism samt ett antal moderna, mycket fina textilier mm (122).

Lunch på Salve, en nyuppförd gammal vacker holländsk krog i det nyuppförda kvarteret kring Svarthuvudenas brödraskaps hus.

Fri tid: den lilla tid som återstod tills färjan skulle gå användes på olika sätt:

# några gick till den berömda Marknaden (104),

# någon (?) hann besöka Lettlands provisoriska Museum för samtida konst i ett hamnmagasin (Spikeri), Maskavas iela 12/1. (Hamnmagasinen ingår liksom Gamla stan i det område som upptagits i UNESCO:s världsarvslista.)

# några (?) hann besöka Lettlands Nationella Konstmuseum (123), för att se målningarna från omkring 1900 (Rozentals, Purvtis m.fl.) och rummet med målningar av Nicholas Roerich,

# några han utforska ett icke ringa antal butiker.

Klockan 16.00 kom vi med buss till färjeterminalen, där Natasja överaskade med en flaska "Rigas Melnais balzams" (Svart Rigabalsam).

Medan vi väntar på att komma ombord lyckas Inger genom Ingrid på Fjäråsbuss ordna resan Stockholm-Göteborg för hela gänget.

Den beställda middagen på restaurang "Pie Kristapa kunga" fick avbokas. Men vi hade i alla fall på båten en fin sista middag tillsammans, och Pär fick - äntligen - ett gult paraply.
 

 
Riga - trappa i hus från ca 1905
 

Jurmala 
 
 
SÖNDAG 18/4
09:30 (på minuten) är båten i Stockholm, bussen möter. På planen utanför terminalen samlas många kring det nya gula paraplyet.
 
foto: Ingrid Johansson
Reseplanering och guide: Baltic Books / Pär Lindström. 

    

 BALTIC BOOKS

  K. Nilssons v 26, 352 39 Växjö, tel 0470-74 08 08, fax 0470-74 08 09
e-post: par.lindstrom(snabel-a)balticbooks.se