några av Aias recept

some of Aias recipes

 
 
  • den berömda apelsinmarmeladen...
  • jugoslaviskt bondbröd
  • saltbakad lax med citronsås
  • estniska svamppiroger
  • vårlig grön soppa
  • Ulla Tandbergs chokladkaka
  • glöggextrakt
  • mumma
  • mormor Inges julskinka
  • rödkål Kap Horn
  • Aias njurgryta
  • Rönnbärsmos och -sylt
  • the famous orange marmalade...
  • Yugoslavian country bread
  • salt-baked salmon with lemon sauce
  • Estonian mushroom pasties
  • green spring soup
  • Ulla Tandbergs chocolate cake
  • glögg
  • mumma (a Christmas drink)
  • grandmas Christmas ham
  • red cabbage Cape Horn
  • Aias kidney stew
  • Rowanberry jam

  • den berömda apelsinmarmeladen...

    ingredienser

  • 1,5 kg frukt*
  • 2,5 kg socker
  • 1,5 l vatten
  • 3 tsk citronsyra

    *Smaken blir mesig om man bara använder apelsiner. Minst en citron behövs, och bäst blir det med 23 pomeranser.

    gör så här
    Tvätta frukten väl i varmt vatten, borsta gärna och torka den.

    Klyv på längden en eller två gånger. Skiva så tunt du orkar. Härvid behövs en mycket vass kniv, annars blir det bara slabb av det.

    Ta vara på alla kärnor, och håll dem täckta av vatten. Modern frukt har få kärnor, så pektin från apoteket hjälper marmeladen att stelna.

    Knyt in kärnorna i gasbinda (tubgas), och lägg dem och den skivade frukten i en kastrull. Hläll över 1,5 l kallt vatten. Låt stå till nästa dag.

    Koka på svag värme under lock i 45 minuter.

    Häll i sockret och rör om väl.

    Koka kraftigt utan lock i 4050 minuter. Rör om ordentligt då och då.

    Lös upp 3 teskedar citronsyra i lite kallt vatten och blanda ner det i massan precis när den är färdig och tagits av plattan.

    Fiska upp kärnpåsen och släng den.

    Nu är marmeladen färdig att hällas på väl rengjorda burkar. Om man hettar upp burkarna i ugnen och fyller het marmelad ända upp kommer det att bildas ett undertryck i burken när marmeladen svalnar, och det hjälper den att hålla sig länge.

    Verkar den tunn? Den tjocknar så småningom!

  • the famous orange marmalade...

    ingredients

  • 1.5 kilos fruit*
  • 2.5 kilos sugar
  • 1.5 liters water
  • 3 teaspoons citric acid

    *The marmalade tastes a bit lame if you use only oranges. You need at least one lemon, and the best result will be achieved with 2 to 3 Seville oranges.

    what to do
    Wash the fruit well in hot water, preferably scrubbing it, and dry it.

    Cut lengthwise into halves or quarters. Slice as thinly as you can be bothered to. You will need a seriously sharp knife or it will all turn into a mess.

    Pick out the pips and keep them in water. These days, fruit does not have many pips, so adding store-bought pectine will help the marmalade thicken.

    Tie the pips into a length of tube gauze and put them with the sliced fruit in a big saucepan. Let stand overnight.

    Boil over low heat with the lid on for 45 minutes.

    Add the sugar and stir it in well.

    Boil hard uncovered for 40 to 50 minutes. Stir well from time to time.

    Dissolve 3 teaspoons of citric acid in a little cold water, and mix into the marmalade as soon as it is ready and has been taken off the heat.

    Fish out the pips and discard.

    The marmalade is now ready to be poured into clean jars. If you heat the jars in the oven and then fill hot marmalade all the way up, the marmalade will shrink when it cools and create a vacuum under the lid, which will help it keep for a long time.

    Does the marmalade seem a bit thin? Dont worry, it will thicken with time!

     

  • jugoslaviskt bondbröd

    Det här är ett kraftigare matbröd som förbereds på kvällen och bakas på morgonen.

    ingredienser

  • 1 paket jäst (50g)
  • 1 l vatten
  • 1 rågad msk salt
  • 1,2 kg rågsikt
  • 0,3 kg råg, gärna grovt
  • om så önskas, 1 dl solrosfrö

    gör så här
    Blanda mjöl och salt.

    Lös upp jästen i lite ljummet vatten.

    Gör en grop i mjölblandningen och häll i jästen plus ytterligare ca 4 dl ljummet vatten. Blanda till en smet och täck med lite av mjölet.

    Täck bunken med en fuktig duk och låt jäsa till nästa morgon.

    Häll i resten av vattnet (ljummet) och knåda ihop hela degen (här behövs starka armar eller en hushållsassistent...).

    Låt jäsa till dubbel storlek.

    Forma försiktigt till två bröd och låt jäsa i ca 20 minuter på plåt, eller häll helt enkelt ut degen på plåten och jäs, och dela den sen i två eller fler delar genom att skära genom deghögen innan den går in i ugnen.

    Grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Pensla med kallt vatten och grädda i 5 minuter till.

     

  • Yugoslavian country bread

    This slightly compact medium brown bread is prepared in the evening and baked the next day.

    ingredients

  • 50 grams yeast
  • 1 liter water
  • 1 heaped table spoon salt
  • 1 kilo rye flour (some part bran is nice)
  • 0.5 kilo wheat flour

    what to do
    Mix flour and salt.

    Dissolve the yeast in a little warm (not hot!) water.

    Make a pit in the flour mix and pour in the yeast and another 0.4 liters of warm water. Mix to a paste and cover with a little flour.

    Cover the bowl with a damp cloth and leave to rise until morning.

    Pour in the rest of the water (warm) and work it all into a dough (this part requires strong arms or a good oldfashioned kitchen machine).

    Leave to rise to double the original size.

    Carefully shape two loaves and leave for some 20 minutes on a baking tray, or simply tip the dough onto a tray, leave for 20 minutes and cut through the dough to make 2 or more parts before it goes into the oven.

    Bake at 175 centigrades for about 40 minutes. Coat with cold water and bake for another 5 minutes.

  • saltbakad lax med citronsås

    För ca 4 personer (eller lite mindre?)

    ingredienser laxen

  • 500g laxfilé med skinn
  • ca 2dl grovt salt

    gör så här
    Lägg ett lager salt i botten på en form, och lägg på laxen med skinnet upp.

    Baka i ugn på 200 grader i ca 15 minuter (beroende på filéns tjocklek).

    Dra av skinnet och ställ fram formen.

    ingredienser såsen

  • 1 citron
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning

    gör så här
    Tvätta och skala citronen m potatisskalare.

    Koka skalen i 1 minut. (Häll bort vattnet men behåll resten av citronen.)

    Koka crème fraichen med grädden och buljongtärningen.

    Klipp ner smala strimlor av citronskal och tillsätt ca 1 msk citronsaft.

     

  • salt-baked salmon with lemon sauce

    Serves four (almost?).

    ingredients salmon

  • 0.5 kilo of salmon filet with skin
  • around 0.2 liters of course salt

    what to do
    Spread the salt in the bottom of a pan, and put the salmon on it with the skin facing up.

    Bake at 200 centigrades for around 15 minutes (depending on the thickness of the piece).

    Pull off the skin and leave the pan out. Your salmon is ready.

    ingredients sauce

  • 1 lemon
  • 0.2 liters crème fraiche
  • 0.1 liters whipping cream
  • 1 cube fish stock

    what to do
    Wash the lemon and peel it with a potato peeler.

    Boil the peels for one minute (throw out the water but keep the rest of the lemon).

    Boil the crème fraiche, cream with the fish stock cube.

    Cut the lemon peel finely and add to the saucepan, with a table spoon of lemon juice.

  •  

    estniska svamppiroger

    ingredienser

  • 200-250 g mjöl
  • lite salt
  • ett mindre ägg
  • 200 g smör
  • 2-4 msk smetana (sur grädde)

     

  • svamp
  • bacon
  • lök
  • ris

    Det går bra att använda laktosfria alternativ (t ex Valios cràme fraiche).

    gör så här
    På gammaldags vis: mjölhög på bordet, man hackar ner smör mm vartefter, tills det blir en smulig deg, sen knådar man ihop den.

    På modernare vis: kör ihop allt på en gång i matberedaren.

    Degen kan också användas till efterrättspajer.

     

    Fyllning:
    hackade stekta champinjoner
    småklippt stekt bacon
    lite stekt lök
    lite kokt ris (suger upp ev överskott på fett)

    Dela degen i lika delar.

    Platta ut till rundlar som är ca 12 cm i diameter.

    Klicka ut fyllning med en sked.

    Vik på mitten och tryck ihop kanterna.

  • Estonian mushroom pasties

    ingredients

  • 200-250 grams flour
  • a little salt
  • a small egg
  • 200 grams butter or margarine
  • 2-4 tablespoons smetana (sour cream)

     

  • mushrooms
  • bacon
  • onion
  • rice

    Lactose free alternatives work well.

    what to do
    In the oldfashioned way: heap the flour on a baking table or large chopping board. Successively add cubes of butter and chop into the flour with a long knife until you have a crumbly paste, then knead it.

    Modernized method: chuck it into a food processor and run all at once.

    The same paste can be used for dessert tarts.

    Filling:
    chopped mushrooms
    bacon, cut finely and fried
    a little fried onion
    a little boiled rice (absorbs any surplus grease)

    Divide paste into equal parts.

    Flatten into rounds of about 12cms (12") diameter.

    Spoon filling onto rounds.

    Fold over and press edges together.

  •  

    vårlig grön soppa

    (huvudrätt för 35 personer eller förrätt för 70)

    ingredienser

  • 7 st purjolökar
  • 1½ kg hackad spenat
  • 10 st tärningar grönsaksbuljong
  • 1 påse torkad dill
  • 1 påse torkad persilja
  • 1 knippa färsk dill
  • 1 knippa färsk persilja
  • 5 liter mjölk
  • 5 liter vatten
  • 3 st salladshuvuden
  • 1 kg gröna ärtor
  • 1-2 dl salt (beror på hur salta buljongtärningarna är)
  • smör och/eller olja

    gör så här
    Förberedande matlagning
    Tina spenaten.

    Dela, skölj, och skiva purjolöken, puttra upp purjon med något smör/olja i botten på största syltgrytan.

    Tillsätt spenat, torkad dill och persilja, buljongtärningar och minst hälften av vattnet.

    Koka upp och låt svalna sakta.

    Sluttillagning
    Tina ärterna, tillsätt resten av vattnet och mjölk.

    Koka upp (det tar längre tid än du tror med denna mängd!)

    Strimla salladen.

    Omedelbart före serveringen
    Tillsätt ärtor, färsk dill och persilja, salta och smaka av, tillsätt 2/3 av salladen.

    Håll återstoden av soppan varm, tillsätt resten av salladen när det är dags att bjuda om.

  • green spring soup

    (serves 35 people as a main course, or 70 as a starter)

    ingredients

  • 7 leeks
  • 1,5 kilos chopped spinach
  • 10 cubes of vegetable stock
  • 1 bag dried dill
  • 1 bag dried parsley
  • 1 bunch fresh dill
  • 1 bunch fresh parsley
  • 5 liters milk
  • 5 liters water
  • 3 heads of lettuce
  • 1 kilo frozen green peas
  • 0.10.2 liters salt (depending on saltiness of stock)
  • butter and/or oil

    what to do
    Preparatory
    Defrost the spinach.

    Halve and rinse the leek, and brown it slightly in butter or oil at the bottom of a huge saucepan.

    Add the spinach, dried dill and parsley, stock cubes and at least half the water.

    Bring to boil and let cool slowly.

    Final
    Defrost the peas.

    Add the rest of the water and milk and bring to boil (which takes incredibly long given the amounts).

    Chop the lettuce.

    Immediately before serving
    Add the peas, fresh dill and parsley, salt to taste, and one third of the lettuce.

    Keep the rest of the soup warm, and add the remaining lettuce when about to serve again.

  •  

    Ulla Tandbergs chokladkaka

    ingredienser

  • 3 dl mjöl
  • 3 dl socker
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
  • 150g smör eller margarin
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • eventuell fyllning

    gör så här
    Blanda alla de torra ingredienserna i en skål.

    Smält matfettet och ta av det från värmen. Häll i mjölken.

    Slå mjölk- och fettblandningen och ägget i torrvarorna och blanda.

    Grädda i smord och bröad form i 175 grader i ca 50 minuter.

    Om du vill ha den som tårta är den klassiska fyllningen krusbärssylt emellan och lite vispad grädde ovanpå.

  • Ulla Tandbergs chocolate cake

    ingredients

  • 0.3 liters white flour (plain)
  • 0.3 liters sugar
  • 3/4 teaspoon baking powder
  • 3 tablespoons cocoa powder
  • 150 grams butter or margarine
  • 0.15 liter milk
  • 1 egg
  • filling if wanted

    what to do
    Mix all the dry ingredients in a bowl.

    Melt the fat, take off the heat and pour in the milk.

    Pour the milk and fat and the egg onto the dry ingredients and mix well.

    Pour into a greased and breaded baking tin and bake for about 50 minutes at 175 degrees C.

    If you want filling, slice horizontally twice. Gooseberry jam is the classic filling for this one. Spread some whipped cream over the top.

  •  

    glöggextrakt

    ingredienser

  • 3 bitar kanelstänger
  • 2-3 bitar pomeransskal (hela)
  • 2-3 bitar hel ingefära
  • ca 10 st kardemumma (hela frön)
  • ca 10 st hela nejlikor
  • 2.5 dl vatten

    gör så här
    Koka upp, och låt stå över natten

    Sila bort kryddorna, det blir ca 2 dl kvar

    Spä med 8 dl svartavinbärsjos, eller med 1 flaska rött vin

    Tillsätt socker efter smak

    Extraktet kan sparas i flera månader

  • glögg (Glühwein)

    ingredients

  • 3 sticks cinnamon
  • 2-3 pieces dried Seville orange peel
  • 2-3 pieces dried ginger (not ground)
  • some 10 cardamom seeds (whole)
  • some 10 cloves (whole)
  • 1 cup (2.5dl) water

    what to do
    Heat spices and water to boiling, then turn off heat and let stand overnight

    Sieve/filter out the spices

    Add 1 bottle of wine (or similar amount of black currant or grape juice for a non-alcoholic alternative)

    Add sugar to taste

    A more detailed version of this recipe is found here

  •  

    mumma

    ingredienser

  • 6 kardemummakärnor
  • sherry
  • 1 flaska pommac (eller äppelmust)
  • 2 flaskor porter
  • 2 plaskor pilsner
  • ev 1 msk socker

    gör så här
    Kärnor från ca 6 kardemummor stötes i mortel med lite socker. Rör ut i botten av en skål med lite sherry (madeira eller gin) och låt stå några minuter.

    Vid servering iröres de andra dryckerna ( och gärna ca en matsked socker till)

  • mumma (Christmas beermix)

    ingredients

  • 6 cardamom pods
  • sherry (or madeira or gin)
  • 0.3 liter apple juice or cider
  • 0.6 liter porter
  • 0.6 liter blond ale or beer
  • 1 tablespoon sugar if needed

    what to do
    Grind the seeds from the cardamom pods in a mortar with a little sugar. Mix with the sherry (etc.) at the bottom of a bowl and leave for a few minutes.

    When about to serve, add the other drinks and maybe some more sugar.

  •  

    mormor Inges julskinka

    ingredienser

  • 1 liten rimsaltad skinka
  • 1.5 liter skinkbuljong
  • 1 kkp sherry
  • 1 finhackad lök
  • 2 tsk finstött torkad mejram
  • 3 tsk finhackad persilja
  • 1 stor morot i skivor
  • aluminiumfolie

    gör så här
    Kvällen innan

    skrapas skinkan, tvättas och sättes på elden i kallt vatten. Får koka upp och sakta koka trekvarts timme. Lyft av grytan, låt stå till nästa dag.

    Då tas skinkan upp, svålen och ev. överflödigt fett dras av (kan smältas och användas i stekning och bakning). Skinkan ingnides med kryddorna och hälften av vinet (samt inlindas med smörat papper, ej nödvändigt. I en djup långpanna slås hälften av buljongen samt moroten. Skinkan placeras i pannan och denna täckes med aluminiumfolie, så att den så vitt möjligt håler tätt vid kanterna. Under stekningen i ugnen - vartill åtgår 3-4 timmar allt efter skinkans storlek - måste den passas och ev. spädas med mer buljong, (har Aia aldrigt gjort) får inte koka torr.

    Då skinkan är färdigstekt avdrages folie (+ ev smörpapper). Den placeras i en annan panna eller stekfat med något av det feta från skyn och sättes tillbaka i ugnen och glaceras till vacker färg genom att ofta ösas med stekfettet (Aia brukar inte ösa den heller)

    Till såsen avskummas det feta från skyn. Den redes med en matsked mjöl och 2 stora matskedar tomatpure (ev. en nypa socker). Spädes med buljong (eller vatten om den är för salt!) till en simmig sås. Avsmakas till sist med resten av vinet.

    Serveras med kokt potatis och rödkål.

  • grandmas Christmas ham

    ingredients

  • ...
  • ...
  • ...
  • ...

    what to do
    ...

    ...

     

     

  •  

    rödkål Kap Horn

    Saras danska recept, introducerat 1998

    ingredienser

  • 1.5 kg rödkål
  • 50 g andfett
  • 4 äpplen
  • 50 g socker
  • 1 dl rödvinsättika (hellre balsamvinäger)
  • 2 dl svartvinbärssaft
  • 1 tsk spiskummin
  • salt

    gör så här
    Fettet smältes i en gryta, fint snittat rödkål tillsättes och får sautera ett par minuter.

    Tillsätt ribssaft, socker och vinäger. Puttras i en halvtimme.

    Äpplena befrias från skal och kärnhus, delas i fyra bitar och tillsättes ihop med spiskummin.

    Kokas tills kålen är mjuk och smakas av med salt.

    Saras receptlämnare brukar också tillsätta ett par "julesalathoveder" (= endiver) som puttras ihop med rödkålen

  • red cabbage Cape Horn

    ingredients

  • ...
  • ...
  • ...
  • ...

    what to do
    ...

    ...

     

     

  •  

    Aias njurgryta

    ingredienser
    Nedanstående gäller för 4 personer (men jag har lagat på 33 njurar…)

  • 2 msk smör
  • 1 stor lök (ersättes med motsvarande mängd hackad blandsvamp för lökallergiker)
  • 4 svinnjurar
  • 1 burk krossade tomater (eller skållade färska + ev lite tomatpuré)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 tsk torkad persilja
  • 1 tsk sellerisalt
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk torr sherry

    gör så här
    Hacka löken. Njurarna skäres i skivor, sedan brukar jag klippa bitar runt den vita inre delen som kastas - ca 8-10 bitar per skiva brukar det bli. Puttra löken i en tjockbottnad gryta (gärna en man kan servera ur) i smöret tills den är mjuk. Lägg i njurbitarna och rör tills de förlorat den blodröda färgen. Lägg i tomaterna och buljongtärningen och de torkade kryddorna och låt det hela puttra på svag värme (minst medan riset kokar). Smakas av före serveringen med sherryn och ev lite salt (beroende på hur salt buljongtärningen är). Strö över lite hackad persilja innan grytan serveras med ris och någon grön sallad.

  • Aias kidney stew

    ingredients

  • ...
  • ...
  • ...
  • ...

    what to do
    ...

    ...

  •      
     

    Rönnbärsmos och -sylt

    RÖNNBÄR/ÄPPELMOS
    För den som har kvar en gammal "hushållsassistent" är det jättelätt att göra ett underbart rönnbärsmos att ha på havregrynsgröten eller morgonflingorna.

    Man kör hela rönnbärsklasar i assistenten på samma sätt som äppelklyftor, små kvistar och skaft sorteras bort av assistenten.

    Vi använder ibland moset direkt, det har en underbart frisk smak till skorporna vid eftermiddagsteet, beskt som en engelsk apelsinmarmelad. Men många tycker nog att det är för beskt. Pärs mor blandade lika delar färdigt mos av äpple och rönnbär. Det moset älskar vi att lägga på havregrynsgröten.

     

    RÖNNBÄRSSYLT MED KONJAK
    Som sås till vaniljglassen när vi har gäster serverar vi ibland rönnbärssylt med konjak. Den kokas i princip som lingonsylt

    ingredienser

  • 1 kg rensade och sköljda rönnbär
  • 2 dl vatten

    kokas i 20 min

  • 0,5 kg socker röres ner

    kokas i ytterligare 20 min.

    Lyft grytan av spisen och tillsätt ca 0,5 dl konjak (spriten dunstar av värmen, men det blir en underbar smak kvar i sylten!)
    Fyll i varma burkar och sätt genast på locken!

     

  • Rowanberry jam

    ingredients

  • ...
  • ...
  • ...
  • ...

    what to do
    ...

    ...

  •      

      måttomvandling:
    evas
    amadeus.net
    measurement conversion:
    evas
    amadeus.net

     

     


    till huvudsidan/to the main page/pealehekülgist
    om Aia/about Aia/Aial
    bilder/pictures/piltid