Cheesecake

1. KESO

2 l filmjölk. Jag brukar ta kranens hetaste vatten, ställa paketen i stora grytan och hälla på till drygt halv höjd, sen fyller jag på med kokande vatten upp till kanten - på sommaren när inte kranvattnet är så varmt får grytan stå på svag värme en kvart eller så, totalt ca en halvtimme. Sen är det bara att sila genom saftsilen eller ett stort kaffefilter (eller en lagom sliten handduk). Vasslan som rinner genom är ett utmärkt degspad, oxå till bullar.

Estniska kokboken låter 1 l filmjölk i rostfri skål stå i 160 graders värme i ugnen tills ostmassan skiljer sig från vasslan (tar ca 1h). Låter självrinna genom silduk - dom anser att det blir ca 200 g kvar.

2. PAJBOTTEN

använder jag matberedarens recept på mazariner (2,5 dl vetemjöl. 0,5 dl strösocker. 1 tsk bakpulver, 100 g smör i kuber, 1 ägg körs ihop till en klump. Sen står att degen ska vila en halvtimme i kylskåp, (jag brukar trycka ut den i formen först).

3. FYLLNING

Kommentarer: Man kan minska på satsen till den keso man får ut av 2 l mjölk.

ur en estnisk kokbok:
600 g färskost
2 äggulor
1 msk potatismjöl
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
1 msk vaniljsocker (onödigt tycker jag)
0,5-1 dl grädde eller smält smör
1,5 msk suckat eller 1 msk apelsinskal
20 st hackade sötmandlar (om inga allergiker kommer)
2 äggvitor

Blanda alla ingredienserna - utom äggvitorna som vispas till hårt skum och blandas sist ner i fyllningen. Bred ut fyllningen över mördegen. Grädda i 160 grader i 60 minuter.

Kommentarer: jag har alltid i några nävar russin och gärna lite rivet citronskal.

Pajdegen blir utmärkt även till äppelpaj - eller om det finns rabarber - då måste man ha lite skorpmjöl i botten under rabarbern. Jag förgräddar gärna pajskalet så där 8-10 minuter.

Jag - är i detta fallet min mamma Aia.


Fler recept | Anne's hemsida